Business Contact Facebook Twitter

Manifest van openheid voor organisaties gelanceerd

Wat hebben het misbruikschandaal bij ProDemos, de zwijgcultuur bij het Openbaar Ministerie en het grensoverschrijdende gedrag en de manipulatie bij de UvA met elkaar gemeen? Bij al deze recente schandalen hadden getroffen medewerkers jarenlang het gevoel geen kant op te kunnen met hun klachten. Organisatieadviseur en schrijver Jan Hille Noordhof lanceert daarom vandaag een manifest van openheid voor organisaties en roept ondernemers, managers en medewerkers op om zich hierachter te scharen en in actie te komen.

Machtsverhoudingen, vertrouwen en veiligheid spelen een belangrijke rol bij de vraag of medewerkers zich uit durven te spreken, aldus Noordhof in zijn pas verschenen boek Waarom zeggen we niet wat we vinden? De getroffen organisaties hebben een sterke hiërarchie met een weinig diverse medewerkerspopulatie en daarnaast exclusieve functies, zoals die van hoogleraar. Hierdoor ontstaat er een gesloten bedrijfscultuur, waar machtsmisbruik op de loer ligt. En dat terwijl er met openheid zoveel te winnen valt: verbeteringen en innovaties komen eerder tot stand, het ziekteverzuim en het verloop dalen en het welbevinden en de motivatie van de medewerkers groeien.

Voor wie wil meewerken aan een open en veilige bedrijfscultuur: hier is het manifest te vinden en te delen en zijn gratis posters te bestellen of te downloaden.