Business Contact Facebook Twitter

Hoog tijd om de startup mania achter ons te laten

Disruptie is bedreigend, maar zeer welkom als je het zelf veroorzaakt. Startups hebben die naam en worden daarom door veel bestaande bedrijven opgehemeld en doodgeknuffeld. Maar hoe maakbaar is dit startupsucces nu eigenlijk? Nou, niet. Slechts 5 procent van de startups groeit uit tot een succesvol bedrijf en corporates houden vaak niet meer dan een kamer vol zitzakken over aan een liaison met een startup. Hoog tijd dat corporates én startups de mania achter zich laten en weer durven te innoveren op eigen kracht, aldus innovatiestrateeg Jan-Willem van Beek. Daarom schreef hij samen met journalist Rutger Huizenga het boek ‘Voorbij de startup mania, succesvol innoveren op eigen kracht’.

Voorbij de startup mania rekent af met de mythe dat innoveren iets is wat je doet op een achternamiddag, en dat het alleen maar een kwestie is van een hip knotje in je haar, een hipsterbaard laten groeien en leuke ideetjes pompen op stoffige zolderkamertjes, uiteraard met zelf gebrouwen bier binnen handbereik.

Jan-Willem van Beek: ‘Het starten en ontwikkelen van innovatie is ruig terrein. En allesbehalve een easy ride. Als je keihard op je bek gaat, dan is dat pijnlijk. Maar je moet wel gewoon weer opstaan. Elke keer weer. En elke keer opnieuw verliefd worden op het probleem van jezelf of je klant – want in die liefde ligt het echte succes besloten. Niet in de hipheid of naam die we het beestje geven.’

In hun boek loodsen de auteurs je op toegankelijke wijze door de hele innovatiecyclus en de wirwar van innovatietheorieën. Overzichtelijk samengevat in een innovatiemethode met 10 stappen. Van disruptie herkennen tot het samenstellen van je dreamteam; van design thinking tot het opschalen van je ideeën, intern en extern. Onderbouwd vanuit de praktijk door onder meer Rabobank, SnappCar, KRO-NCRV, bunq en MiniBrew.

10 stappen tot innovatie

Na het lezen van dit boek kan iedereen zelfstandig beginnen met innoveren op kleine schaal, op eigen kracht. Om de lezer hierbij te helpen zijn op de website van het boek de oefeningen en canvassen bij de stappen gratis te downloaden: www.voorbijdestartupmania.nl.