Business Contact Facebook Twitter

Supervoorspellers Philip Tetlock Dan Gardner

goed voorspellen is een manier van denken en iedereen kan het leren

€ 25,99 Beschikbaar Bestel dit boek
  • Paperback
  • 320 blz.
  • ISBN 9789047006534
  • Vertaling: Robert Neugarten
  • oktober 2015

Veel van onze beslissingen worden gestuurd door verwachtingen over de toekomst. Of je nu beleidsmaker bent, op de beurs handelt, een product wilt lanceren of een carrièreswitch overweegt, je doet voorspellingen. Het probleem is: we zijn niet erg goed in voorspellen.

Hoogleraar psychologie Philip Tetlock kwam na jarenlang onderzoek tot de schokkende ontdekking dat de gemiddelde futuroloog maar een fractie beter presteert dan een aap die een pijltje gooit. Tetlocks laatste project (een ongeëvenaard voorspellingstoernooi met ruim een miljoen grote en kleine voorspellingen) toont aan dat er echter weldegelijk mensen zijn die het bij het juiste eind blijken te hebben — maar juist niet de experts. Het zijn gewone mensen die in staat bleken om juiste voorspellingen te doen, soms wel 60% preciezer dan gemiddeld. Zij zijn de supervoorspellers.

In dit baanbrekende boek laten Philip Tetlock en Dan Gardner zien wat we van hen kunnen leren. Een paar suggesties: veel informatiebronnen gebruiken, denken in waarschijnlijkheden, goed luisteren naar anderen en bereid zijn om terug te komen op een eerdere uitspraak. De auteurs leveren hiermee de eerste aantoonbaar effectieve methode om beter te voorspellen voor ondernemers, analisten, beleidsmakers en iedereen die meer grip op zijn leven wil krijgen.

PDF Download hier een fragment van Supervoorspellers in PDF-bestand.