Business Contact Facebook Twitter

'Waarom vrouwen minder verdienen’ van Sophie van Gool op shortlist Belangrijkste boek van het jaar

Waarom vrouwen minder verdienen van Sophie van Gool staat op de shortlist voor de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het jaar (PBBJ), een nieuwe en grote prijs voor het beste Nederlandstalige non-fictieboek.

Uit een longlist van vijftien titels koos de jury, bestaande uit onder meer schrijver Saskia De Coster, filosoof Miriam Rasch en historicus Nadia Bouras, vijf boeken die ‘de wereld om ons heen met een visie en kritische blik beschouwen’, de lezer ‘een leidraad bieden in een actueel probleem’, en gebaseerd zijn op gedegen onderzoek.

De overige genomineerden zijn Gronings goud van Wendelmoet Boersema, Nieuw België van Tom Naegels, Nieuwe kruisvaarders van Sander Rietveld en De Doorsons: Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied van Roline Redmond, eerder dit jaar al winnaar van de Brusseprijs 2022 voor het beste journalistieke boek.

De nieuwe non-fictieprijs wordt gefinancierd door het Letterenfonds en een aantal particuliere donateurs. De jury beoordeelde dit jaar ruim vierhonderd boeken. Het winnende boek wordt bekendgemaakt op 20 september a.s. en de winnaar ontvangt een bedrag van 15.000 euro.

Sophie van Gools boek is ook genomineerd voor de Prinsjesboekenprijs, waarvan de bekendmaking op 15 september a.s. plaatsvindt.