Business Contact Facebook Twitter

Waarom boekentherapie het beste medicijn ter wereld is

De therapeutische werking van boeken kent een lange geschiedenis. In het oude Egypte maakten bibliotheken deel uit van tempels, als het al geen op zichzelf staande tempels waren. Vlak na de Eerste Wereldoorlog gaven enkele Amerikaanse artsen soldaten die aan het posttraumatisch stresssyndroom leden het advies om boeken te lezen. Lezen werd voor het eerst door dr. Banster erkend als psychologisch hulpmiddel in een artikel waarin hij het begrip bibliotherapie introduceerde.

Onderzoekers van de universiteit van Sussex hebben in 2009 aangetoond dat lezen in bed, al is het maar zes minuten, stress met 68 procent vermindert, de geest helderder maakt en het lichaam voorbereidt op de slaap. Lezen, als het tenminste geen saai of slecht geschreven verhaal is, ontspant beter dan naar muziek luisteren of een kop kruidenthee drinken. Hieronder kun je lezen waarom dat zo is.

1. Een boek lezen prikkelt de verbeelding.
Net als in de film The Matrix van de gezusters Wachowski is wat we lezen voor onze hersenen ‘echt’: we beleven het verhaal alsof het onszelf overkomt. Véronique Boulenger, onderzoekster op het gebied van cognitieve neurowetenschap, bevestigt dit: ‘De motorische gebieden in de hersenen die worden geactiveerd als we in stilte een actiescène lezen, liggen vlak bij de gebieden die worden geactiveerd als de bijbehorende bewegingen echt worden gemaakt.’

2. Fictie bevordert de empathie en de compassie.
Een curieus voorbeeld uit onderzoeken die tegelijkertijd in Engeland en Italië werden uitgevoerd, duidt erop dat het lezen van boeken van Harry Potter helpt om vooroordelen ten aanzien van gediscrimineerde groepen te overwinnen.

3. Lezen helpt om het cortisolgehalte in je lichaam te verlagen.
Dit hormoon draagt ertoe bij dat we ’s morgens ons bed uit komen en helpt ons gedurende de dag om stressvolle situaties te doorstaan. Om te slapen daarentegen hebben we een lager cortisolniveau nodig, anders belanden we in een situatie van chronische stress, met mogelijk daarmee samenhangende problemen als overgewicht, depressie en maagdarmstoornissen. Het is duidelijk dat lezen absoluut goed is voor de gezondheid.

Fictie houdt ons een spiegel voor waardoor we via de personages, hun daden en hun angsten naar onszelf kunnen kijken; het laat ons zien waar we staan en hoe we de best mogelijke versie van onszelf kunnen zijn. Als helden in ons eigen universum hoeven we soms alleen maar te weten dat we niet alleen zijn, dat fictie een vorm van gezelschap biedt die magisch en therapeutisch is, onze blik verruimt en ons in staat stelt om te zijn wie we willen zijn en te leven zoals we willen leven.

Dit artikel is een voorproefje uit het leukste boek van deze zomer: het Vakantieboek voor professionals en managers, en is gebaseerd op het boek Kaizen van Anna Sólyom