Business Contact Facebook Twitter

Psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman overleden

Deze week bereikte ons het droevige bericht dat psycholoog, Nobelprijswinnaar en schrijver Daniel Kahneman is overleden op negentigjarige leeftijd. Wij wensen zijn echtgenote, familie en naasten veel sterkte toe.

De in Israël geboren Kahneman was een van de meest invloedrijke psychologen ter wereld. Sinds 1993 was hij verbonden aan de Universiteit van Princeton. Hij was een van de eersten die inzichten uit de psychologie en de economie combineerde. Kahneman wordt beschouwd als de grondlegger van de gedragseconomie en maakte korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens die in zijn eigen voordeel handelt. Daarvoor in de plaats introduceerde hij de feilbare menselijke psyche in de economie.

In 2002 kreeg hij de Nobelprijs voor de economie voor zijn onderzoek met Amos Tversky naar hoe mensen denken en beslissingen nemen.

 

Zijn gedachtegoed heeft diepgaand effect gehad op vele terreinen, waaronder economie, geneeskunde en politiek.

Zijn wereldwijde en veelgeprezen bestseller Thinking, fast and slow verscheen bij uitgeverij Business Contact onder de titel Ons feilbare denken en brengt al die jaren onderzoek en wetenschap in één boek samen.