Business Contact Facebook Twitter

Meesters in Management 4: Jaap Peters & Mathieu Weggeman

Naam: Jaap Peters en Matthieu Weggeman

Geboortejaar: respectievelijk 1956 en 1953

Woonplaats: Zwammerdam en Eijsden

Opleiding: Peters heeft bedrijfskunde in Delft gestudeerd en Weggeman is afgestudeerd als bedrijfskundig ingenieur aan de Technische universiteit Eindhoven.

Motto:  Medewerkers moeten weer een human being worden in plaats van een human resource.

Verdienste: Jaap Peters en Mathieu Weggeman zijn de grote voorvechters van een andere manier van organiseren waar de menselijke maat en kwaliteit voor werknemers, klanten en de omgeving weer voorop staan. Veel organisaties zijn nog ouderwets ingericht volgens het Angelsaksische model.  Weggeman & Peters zijn de gepassioneerde voortrekkers van de ‘Rijnlandse beweging’ en laten zien dat het wel degelijk anders kan én hoe dat er dan uitziet.

In hun eigen woorden: ‘Zolang nog zoveel mensen het op hun werk niet naar hun zin hebben of er zelfs ziek van worden, en zolang geld en winst nog de boventoon voeren en niet vakdeskundigheid, zolang moet het dit verhaal steeds opnieuw verteld worden.‘ De tijd is er anno 2018 meer dan rijp voor.

Weggeman is hoogleraar organisatiekunde. Voor zijn bijdragen aan de vakliteratuur ontving hij in 2001 de oeuvreprijs van de Orde van Organisatiedeskundigen (OOA) en in 2005 werd hij door collega’s gekozen in de top-10 van de meest invloedrijke Nederlandse adviseurs. Jaap Peters is organisatie-activist van het eerste uur en medeoprichter van DeLimes, dat organisaties ondersteunt die het organiseren weer terug willen geven aan vakmensen.

 

De ‘Rijnlandboekjes’
  
Het Rijnland veranderboekje (2017). Veranderen ‘op zijn Rijnlands’: praktisch en puntig overzicht van hoe je kunt vernieuwen en ruimte kunt geven aan de professionals op de werkvloer.
Het Rijnland praktijkboekje (2010). Dit boek beschrijft hoe je je eigen organisatie Rijnlands kunt inrichten. Met mooie voorbeelden uit onderwijs, politie, bedrijfsleven en zorg, maar ook een Rijnlandse medezeggenschapsraad.
Het Rijnland-boekje (2009).  Overzichtelijk en inzichtelijk worden de kernpunten van het Rijnlandse organiseren uiteen gezet.

 

Filmpje: Jaap Peters over het organiseerproces van professionals in de zorg.

Wat je misschien nog niet wist: Jaap Peters heeft samen met lokale ondernemers uit Alphen in 2013 de Coöperatie Groene Hart Energie opgericht, om groene energie op te wekken voor de buurt. Mathieu Weggeman leerde het vak ondermeer van meesters als C.K. Prahalad en Sumantra Ghoshal

In ‘Meesters in Management’ zetten we achttien van onze invloedrijke schrijvers in de schijnwerpers, die al vele jaren lang mensen inspireren met hun werk. Dit is het vierde deel in deze reeks.