Business Contact Facebook Twitter

Meer focus thuis met 'Mom You Can'

In tijden van corona, waarin thuiswerken het advies is, is het lastig om al die verschillende rollen van juffrouw, moeder, werknemer en dochter tegelijk te zijn. Tijdens het schrijven van het boek Mom You Can ontdekte auteur Elsbeth Teeling dat júist dat scheiden van rollen een belangrijke succesfactor is voor meer geluk in werk en moederschap. ‘Als je goed bent in compartimentaliseren, oftewel scheidslijnen aanbrengen tussen je verschillende rollen, dan is het combineren van werk en ouderschap een stuk relaxter.’ En dat is natuurlijk wenselijk in deze tijd.

In Elsbeth’s podcastserie ‘Mom You Can de Podcast’ gaat de nieuwste aflevering over het ‘compartimentaliseren’. Hoe ‘compartimentaliseer’ je en zorg je voor meer focus als je steeds met een been nog in een andere rol zit? Uitgever Sandra Wouters vertelde erover in de aflevering.

Sandra Wouters: ‘Je kan het Pavlov-effect creëren bij jezelf. Want wat voor mij heel erg werkt (en voor veel mensen), is om ervoor te zorgen dat je een soort signaal naar je hersenen stuurt van: ‘Ik ga nu dít doen’ zoals schrijven. En dat je dan  altijd op hetzelfde moment van de dag en op dezelfde plek dezelfde handeling gaat uitvoeren. Ondernemers die een boek proberen te schrijven, kunnen erg geholpen zijn door een moment van de dag uit te kiezen waarin het voor hen schikt om zich een half uur of een uur af te zonderen. Daar moeten ze dan een apart plekje voor uitkiezen, waar ze normaal gesproken niet met de kinderen zitten, of aan tafel eten. Als je daar standaard gaat zitten om dat te doen, en ook al doe je achter die computer eigenlijk een uur niks: als je het lang genoeg volhoudt, komt er een moment dat je hersenen snappen, ‘O ja, ik ga nu schrijven’. Dan komt er een flow, en dan werkt het.’

Onderscheid maken in een plek of ‘vaste tijdhokjes’ inplannen, kunnen je helpen om meer focus te krijgen. Maar misschien is het – volgens Elsbeth – nog wel het belangrijkst om je bewust te zijn van al die verschillende rollen die je op een dag hebt. Vanuit die bewustwording, kun je vervolgens stappen gaan zetten.

Benieuwd naar meer tips over ‘compartimentaliseren’ en focus? Beluister de podcast hier! Of bekijk het boek Mom You Can.