Business Contact Facebook Twitter

Meesters in Management 13: Patrick Lencioni

Naam: Patrick Lencioni

Geboortejaar: 1965

Woonplaats: San Francisco Bay Area

Eerdere banen: Lencioni’s eerste baan was bij een management consulting bureau, waar hij al het gevoel had dat de oorspronkelijke oorzaak van de problemen werd genegeerd: organisatorische effectiviteit en teamdynamiek. Daarna werkte hij als leider in verschillende organisaties, waar hij ondertussen zijn ideeën over leiderschap, samenwerking en gezondheid van organisaties verder uitwerkte.

 

Kenmerkende uitspraak: Uiteindelijk draagt teamwork – en niet geld, strategie of technologie – het meest bij aan het concurrerend vermogen van een bedrijf. Goed teamwork is even belangrijk als zeldzaam en is daarom de ultieme succesfactor voor een bedrijf.

 

Bibliografie

De 5 frustraties van teamwork (2004). De klassieker van Lencioni waarin de kern van samenwerking in teams bloot gelegd wordt.
De 3 symptomen van een rotbaan (2008). Volgens Lencioni kun je een rotbaan herkennen aan drie symptomen: anonimiteit, irrelevantie en onmeetbaarheid.
– De 5 valkuilen voor managers (2009). Er zijn vijf valkuilen: status, populariteit, zekerheid, harmonie en onkwetsbaarheid. Pas als je deze weet te overwinnen bouw je aan de pijlers onder een duurzame carrière als manager.
Vergaderen is dodelijk (2012). Hoe je effectiever en vooral productiever kunt vergaderen.
De beslissende voorsprong (2013). Er is een wereld te winnen door niet slimmer maar gezonder te worden: wie politieke spelletjes, gebrekkige communicatie en slecht leiderschap weet uit te wieden, kan alle aanwezige ervaring, kennis en energie maximaal inzetten.
De 3 kenmerken van een ideale teamspeler (2016). Lencioni onthult wat het verschil maakt tussen goede en slechte teamspelers.

 

Doel: Organisaties helpen om weer gezond te worden, en zorgen dat de interne gezondheid bij organisaties meer prioriteit krijgt. Het eerste zaadje voor deze missie werd geplant toen Patrick Lencioni als jongen hoorde over de problemen op het werk van zijn vader.

Filmpje: Animatie over De 5 frustraties van teamwork.

 

Verdienste: Patrick Lencioni is de oprichter en CEO van Table Group, dat sinds 1997 organisaties ondersteunt om gezond te worden. Van zijn boeken zijn wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht en ze zijn vertaald in meer dan dertig talen. The Wall Street Journal noemde hem ‘een van de meest gevraagde sprekers in de VS’. Fortune Magazine benoemde hem tot een van de 10 goeroes die je moet kennen.

Weetje: De University of Saint Mary biedt een unieke MBA aan op basis van het gedachtegoed van Lencioni.

 

In ‘Meesters in Management’ zetten we achttien van onze invloedrijke schrijvers in de schijnwerpers, die al vele jaren lang mensen inspireren met hun werk. Dit is het dertiende deel in deze reeks.