Business Contact Facebook Twitter

Leen Schaap over de verziekte cultuur bij de Amsterdamse brandweer in 'Brand in Amsterdam'

Leen Schaap wordt in 2016 door burgemeester Eberhard van der Laan aangesteld als commandant van brandweer Amsterdam-Amstelland, met de moeilijke opdracht deze te moderniseren en de weerbarstige cultuur van racisme, seksisme en machtsmisbruik te doorbreken. Hij ondervindt echter vanaf dag één ongekende weerstand. De machtsstrijd die ontstaat gaat gepaard met politieke spelletjes, intimidatie en zelfs bedreigingen.

In Brand in Amsterdam vertelt Schaap niet alleen dit ongelooflijke verhaal, maar legt hij ook bredere verbanden. Want hoewel dit soort misstanden vaak worden afgedaan als incidenten, zijn ze dat niet, zoals de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst laat zien. En over de hele wereld zijn vergelijkbare voorbeelden te vinden; denk aan het racisme bij de Amerikaanse politie of de invloed van rechtsextremisten in het Duitse leger. Het zijn uitwassen van een verziekte cultuur, waarin gelijkheid en diversiteit ver te zoeken zijn. En dat in organisaties die juist een voorbeeldfunctie voor de maatschappij zouden moeten hebben. Schaap analyseert hoe het zover kan komen en hoe dit kan worden aangepakt.

Boekpresentatie

In moderne westerse democratieën zou je deze wantoestanden niet verwachten. Hoe kan zo’n verrotte cultuur ontstaan? Waarom wordt er vaak niet ingegrepen? En hoe kunnen we dit doorbreken? Daarover gaat interviewer Bahram Sadeghi in gesprek met Leen Schaap en met (oud) bestuurders en wetenschappers bij Pakhuis de Zwijger.

Bekijk de Livecast op donderdag 18 februari, 20:30 hier.

Of kijk voor meer informatie over de boekpresentatie hier.