Business Contact Facebook Twitter

Corona Kronieken - Jack van Minden - D'Optimist

‘Life is a bitch – and then it’s over’. De pessimist ziet het zo langzamerhand niet meer zitten. Hij trekt het niet meer. Heeft het moeilijk met zichzelf. ‘Dat dat mij moet overkomen, juist nu ik mijn leven weer op de rails heb gekregen’. Elke dag is grijs en gelijk. (‘Is het vandaag zaterdag of woensdag’.) Een lege agenda. Geen noodzakelijke voorbereidingen. Geen plannen. Opgesloten in het eigen huis (ook als thuiswerker), opgesloten in het eigen hoofd.

Als in jouw hoofd negatieve gedachten de macht grijpen word je geruisloos je ergste vijand. Het goede nieuws is dat het in ieders vermogen ligt om dit te torpederen, en de gemoedstoestand te verbeteren om lichamelijk en mentaal op de been blijven. Zelfs als je persoonlijkheid tijdelijk is geknakt moet je dóór. Het is niet anders. Dan maar met een opgewekte blik.
Het werkt uiteindelijk in je voordeel wanneer de donkere regenwolken zich dreigend boven je samenpakken, dat je je realiseert dat de zon daarna altijd doorbreekt. Vroeg of laat. Dat is niet alleen gunstig voor jouw welbevinden, maar ook voor je naaste omgeving. Met een positieve houding slaap je dieper, word je frisser wakker en kun je gemakkelijker afscheid nemen van ‘hulp’middelen als pillen en sterke drank.

En hoe reageren optimisten? Na constatering van de schonere lucht, stellen die zichzelf vragen als:

– Wat kan ik leren in de crisis en wat kan ik leren uit de crisis?
– Wat kan ik bij mijzelf verbeteren, om sterker uit deze bijzondere periode te komen?
– Optimisten willen ondernemen, initiatieven ontplooien, pro-actief zijn. Elke crisis biedt nieuwe inzichten, uitzichten, kansen. Wat kan ik creëren?

Maak van één dag ‘oudejaarsavond’, en stel een lijstje op met jouw goede voornemens, zodat je bij groen licht meteen aan de slag kunt.

Je kunt nu al de vrijgekomen tijd benutten:
• Leer een vreemde taal.
• Volg een online cursus. (Wereldwijde kwalitatieve universitaire Moocs zijn gratis.)
• Lees die stapel boeken, die jou al zo lang aanstaart.
• Verbeter je pianospel.
• Verbouw de bijkeuken.

En wat valt te leren uit de crisis? Nooit meer uitstelgedrag. Je weet immers niet (meer zo zeker) wat de dag van morgen zal brengen. ‘Had ik maar die webcam gekocht – nu zijn ze nergens meer te koop’.

Zonder het fundamentele geloof dat morgen beter kan of moet zijn dan vandaag is vooruitgang onmogelijk. De mens zou nog steeds vochtige grotten bewonen, of waarschijnlijker, al lang en breed zijn uitgestorven door honger, ziekten en … virussen.

Jack van Minden, Amstelveen, 3 april 2020

Onze schrijvers laten in de rubriek ‘Corona Kronieken’ van zich horen in Corona-tijd. Om te vertellen wat ze bezighoudt of iedereen met kennis vanuit hun vakgebied een hart onder de riem te steken.