Business Contact Facebook Twitter

Hoe je een toestand van flow kunt ervaren

‘Flow’ is een veelgebruikt begrip om een situatie te beschrijven waarin je volledig samenvalt met dat wat je aan het doen bent, waarbij zonder tijdsbesef iedere handeling automatisch voortvloeit uit de vorige en je een staat van optimaal geluk ervaart – zonder daar op dat moment overigens bijzonder bij stil te staan. De grondlegger en bedenker van het begrip flow is de Amerikaans-Hongaarse psycholoog en hoogleraar Mihaly Csikszentmihalyi, spreek uit Tsjik-sent-mie-ah-haai.

Daag jezelf uit, maar ken je grenzen
Achter het inmiddels ingeburgerde begrip flow gaan jarenlang diepgaand wetenschappelijk onderzoek en een interessant model schuil. In Csikszentmihalyi’s flowmodel wordt een toestand van flow geflankeerd door angst aan de ene kant en verveling aan de andere. Zo wordt duidelijk dat flow alles te maken heeft met de wisselwerking tussen de moeilijkheidsgraad van de taak die je verricht en je vaardigheidsniveau op dat gebied. Doe je iets wat je (te) makkelijk afgaat voor jouw niveau, dan zit een gevoel van flow er niet in en is verveling je lot. Als je daarentegen de lat te hoog legt, schiet je stresslevel omhoog en zul je beslist ook geen flow ervaren.

Hoe je die felbegeerde toestand van flow dan wel bereikt? Daag jezelf uit, maar ken je persoonlijke grenzen, die natuurlijk door oefening wel flink rekbaar zijn.

Flow op vakantie
En hoe ziet een toestand van flow eruit op je vakantie? Wij hebben wel een aantal goede ideeën:

> Opstaan met koffie en een croissant

> Na de lunch toch even zwemmen

> Afwassen terwijl je de zon in de zee ziet zakken

> Een wandeling maken die je zelf hebt uitgestippeld

Dit fragment is een voorproefje uit het leukste boek van deze zomer: het Vakantieboek voor professionals en managers, en is gebaseerd op het boek De kleine Csikszentmihalyi van Jeroen Ansink