Business Contact Facebook Twitter

Drie tips van een topadvocaat

Marry de Gaay Fortman is advocaat-partner bij Houthoff en vervult nevenfuncties als commissaris, toezichthouder en gastdocent. Ze geeft negen tips hoe je meer kunt bereiken in je carrière met beminnelijke doeltreffendheid. Lees in dit exclusieve voorproefje alvast drie tips.

Tip 1: Zing je eigen lof

Oftewel: be good and tell it. Hun eigen lof zingen is iets dat de meeste mannen van nature goed afgaat; dat zorgt ervoor dat ze niet over het hoofd worden gezien. Dat werkt ook voor vrouwen. Doe het op een manier die bij je past. Het is belangrijk dat je omgeving ziet wat je doet, zonder dat je doorschiet in dadendrang en ellebogenwerk; zoek verbinding. Je moet durven knokken en aanwezig durven zijn – stel je dus niet te afwachtend op. Dat geldt binnen discussies, maar ook bij praktische zaken. Praktische problemen los je zelf op; die daadkracht wordt gewaardeerd en zo behoor je sneller tot de decision makers. Je verontschuldigen, toestemming vragen, twijfelen en weinig zelfvertrouwen uitstralen verstoren dit proces. Je zult dus zakelijk en doortastend moeten zijn.

Tip 2: Focus je op zaken waarop je wél invloed hebt

Kies je gevechten. Je kunt je veel beter hard maken voor dingen waarop je wél invloed hebt, en dat zijn er waarschijnlijk veel meer dan zaken, gebeurtenissen en ongeschreven regels die je toch niet kunt veranderen. Focus je wel op die laatste, dan laat je dus het terrein waar de kansen liggen schieten en verlies je impact.

Tip 3: Kom uit je ivoren toren en investeer in ‘niet-functionele’ contacten

Realiseer je dat het belangrijk is aandacht te hebben voor vaardigheden, mensen én activiteiten die net buiten je comfortzone vallen. Durf bij te leren en blijf contact onderhouden met je collega’s. Ook met diegenen met wie je vanuit je functie niet dagelijks te maken hebt en die daarom niet direct ‘functioneel’ zijn. Wil je een brede blik houden en aangesloten blijven bij maatschappelijke ontwikkelingen, dan zul je verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gemeenschap waarin je leeft; medemenselijkheid is immers belangrijk. Zet je op een positieve manier in. Wie weet welke signalen je oppikt. Bovendien maakt aandacht voor anderen je een aangenamer mens; het houdt je met beide benen op de grond.

Deze tips zijn een voorproefje uit het leukste boek van deze zomer: het Vakantieboek voor professionals en managers, en is geschreven door Marry de Gaay Fortman. Ben je benieuwd naar meer? Lees dan ook haar boek Verdrink geen dooie eend.