Business Contact Facebook Twitter

De Volkskrant: lawine aan spookcijfers

De opmars van cijfernepnieuws vraagt naast het bevorderen van algemene ‘mediawijsheid’ vooral ook om het aanleren van meer ‘cijferwijsheid’, betoogt Tom Nierop vandaag in De Volkskrant. Samen met Nart Wielaard bracht hij onlangs het boek Spookcijfers uit, over hoe je misleidende cijfers kunt herkennen en toetsen.

Spookcijfers zijn overal in het nieuws te vinden. De nieuwe energierekening blijkt drie keer hoger dan voorspeld, minister Wiebes erkent meetfouten in de aardbevingscijfers van het KNMI en de berekende geluidsoverlast door vliegveld Lelystad en Schiphol staan steeds opnieuw ter discussie. ‘Cijfers vormen vaak de basis voor (beleids)beslissingen maar vaak ook – en dat is iets heel anders – om genomen beslissingen te rationaliseren’, aldus Nierop.

Nierop onderschrijft het belang om cijfers kritisch te beoordelen. ‘Net zoals rond nepnieuws in het algemeen wordt gepleit voor meer ‘mediawijsheid’ bij burgers is het van zeker zo groot belang om de ‘cijferwijsheid’ te bevorderen. Dit geldt voor de zenders van cijfers, voor de intermediaire partijen in de nieuwsketen (journalistiek, nieuwsplatforms), maar vooral ook voor de “consument”. De sleutel ligt uiteindelijk bij de bewuste en kritische lezer, de burger.’

Lees verder bij  De Volkskrant.