Business Contact Facebook Twitter

Cryptocrash roept terechte vragen op: wie hebben belang bij digitale geldsystemen?

Juist op de dag dat De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde voor het gebrek aan regulatie en dekking van cryptomunten was er sprake van een nieuwe ‘cryptocrash’: de koers van tientallen cryptomunten daalde binnen korte tijd extreem, met 10 tot wel 70%. Wereldwijd is er in de afgelopen 24 uur 95 miljard dollar aan waarde verdampt. Dit alles roept de vraag op: wie heeft er belang bij deze digitale munten? Het lijkt tijd voor een fundamentele herziening van de manier waarop we onze betalingen en spaargeld organiseren.

Amsterdam, 9 november 2022. Volgens een bericht van de NOS ontstonden de problemen op 8 november omdat ’s werelds grootste cryptobeurs Binance handelsplatform FTX ging overnemen, nadat deze laatste (naar verluidt de nummer vier van de wereld) met liquiditeitsproblemen had gekampt. ‘Gevolg is meer centralisatie in de cryptowereld en daarvoor was crypto niet gemaakt,’ zegt Teunis Brosens, crypto-expert bij ING, in het artikel. ‘Beleggers lijken in paniek door geruchten over financiële problemen van FTX. Iedereen die in crypto zit weet hoe volatiel het kan zijn.’

Volgens Brett Scott, auteur van het geruchtmakende boek Cloudmoney, bewijzen de recente ontwikkelingen de problematische kant van crypto, waarbij vooral grotere financiële spelers en oprichters van munten en handelsplatformen veel geld opstrijken, terwijl het risico wordt afgewenteld op de gewone belegger.

Het gebrek aan regulatie wordt in de wereld van crypto juist gevierd als een usp van de DeFI (decentralized finance). En dat gaat verder dan alleen crypto, waar niet iedere Nederlander mee te maken zal hebben. Wat wij wél allemaal dagelijks doen is online afrekenen met iDeal, Apple Pay, PayPal of een creditcard. En in steeds meer winkels is betalen met contant geld onmogelijk. Bovendien worden er jaarlijks pinautomaten op straat opgeheven.

Big Tech en Big Finance hebben groot belang bij de digitalisering van geld, onthult journalist Scott. Er woedt een ‘war on cash’. In Cloudmoney legt hij haarfijn bloot wat de verschillende vormen van geld van elkaar onderscheidt – op technisch, politiek en cultureel vlak – en wat de gevolgen van deze oorlog tegen contant geld zijn voor de samenleving.