Business Contact Facebook Twitter

Meesters in Management 3: Arend Ardon

Naam: Arend Ardon

Geboortejaar: 1967

Woonplaats: Amerongen

Opleiding: (sociale) psychologie en bedrijfskunde (PHD)

Werkzaam bij: Samen met Daniel Wollfs startte hij onlangs The Change Studio, waarvan uit ze met hun opdrachtgevers nieuwe wegen naar vernieuwing ontwikkelen.

Baanbrekend onderzoek: Arend Ardon haalde de media met zijn baanbrekende onderzoek over leiderschap in complexe veranderprocessen, waarop hij in 2009 promoveerde aan de VU in Amsterdam. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat managers vaak zelf verandering blokkeren. Zijn eerste boek Doorbreek de cirkel is gebaseerd op dit onderzoek. Van dit boek zijn inmiddels meer dan 30.000 exemplaren verkocht.

Bibliografie

Doorbreek de cirkel! (2011). Ardon geeft in deze verandermanagementklassieker glashelder inzicht in hoe managers onbewust veranderingen blokkeren door verborgen aannames over medewerkers en onbewust gedrag waarmee initiatief en verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers ondermijnd worden.
Ontketen vernieuwing! (2015). Hoe je blokkades weg kunt nemen en beweging kunt creëren. Een inspiratie voor iedereen die bij wil dragen aan een vitale, creatieve en vernieuwende organisatie.

 

Motivatie: Volgens Ardon is ons veranderdenken vaak gebaseerd op stokoude ideeën uit de vorige eeuw. Met een kleine groep willen we een grote groep mensen veranderen en stellen ons constant de vraag: hoe krijgen we ze mee? En juist die benadering roept weerstand op en is gericht op het willen oplossen van problemen. Terwijl ondertussen de veranderkracht ligt te verpieteren, omdat er allerlei kleine initiatieven en positieve ideeen van medewerkers niet gezien worden. De uitdaging is die vlammetjes aan te wakkeren die gezamenlijk de ambitie tot leven brengen.

Filmpje: Arend Ardon over het doorbreken van gedragspatronen.

In ‘Meesters in Management’ zetten we achttien van onze invloedrijke schrijvers in de schijnwerpers, die al vele jaren lang mensen inspireren met hun werk. Dit is het derde deel in deze reeks.