Business Contact Facebook Twitter

Aanstellerij of modeziekte? Mascha Mooy over haar boek ‘Bye Bye Burnout’

Burn-out is nog steeds een groot taboe bij werkgevers. De schaamte van vroeger is gelukkig voorbij: mensen met een burn-out durven te praten over hun ziekte en hun weg naar herstel. Iedereen kent wel iemand met een burn-out en media berichten erover. Hierdoor lijkt het misschien alsof het taboe doorbroken is, maar volgens Mascha Mooy (adviseur stresspreventie voor Silicon Valley en Wall Street) is burn-out nog steeds een groot taboe bij werkgevers en vieren onwetendheid en vooroordelen hoogtij. In haar boek Bye Bye Burnout, dat op 9 oktober verschijnt bij Business Contact, richt ze zich daarom juist op werkgevers en pleit ze voor een strategisch beleid om burn-outs te voorkomen.

‘Mijn missie is om Nederland en België zoveel mogelijk burn-outvrij te maken, maar in de dagelijkse praktijk zie ik dat het nog steeds een groot taboe is bij veel organisaties,’ zegt Mascha Mooy. Een deel van de werkgevers ziet het als een modeziekte en denkt dat de medewerkers zich aanstellen. Een tweede reden waarom ze het graag onder het tapijt vegen, is dat ze bang zijn om te onderzoeken en onderkennen wat de uitval zegt over hun bedrijf. Is er structureel sprake van een te hoge belasting en te hoge werkdruk? Is de bedrijfscultuur wel gezond? Functioneert de leiding eigenlijk wel goed? Ook is er weinig kennis over hoeveel gevolgen een burn-out heeft voor de rest van de organisatie als een of meerdere medewerkers ermee kampen. Het gevolg van dit alles is dat medewerkers pas laat aan de bel durven te trekken, en organisaties pas actie ondernemen als het eigenlijk al te laat is.

Voor medewerkers is al volop hulp en advies beschikbaar; Bye Bye Burnout is het eerste handboek speciaal voor werkgevers en HR-managers. Het leert je de signalen van burn-out te herkennen en er adequaat mee om te gaan. Het laat zien welke verschillende stadia burn-out kent, hoe je omgaat met een uitgevallen medewerker (en zijn of haar collega’s!), wat je kunt doen om het herstel te bevorderen en hoe je de re-integratie het beste vormgeeft. En natuurlijk krijg je advies en bewezen effectieve tips om burn-out te helpen voorkomen.

Want dat is uiteindelijk waar je naar streeft: een werkomgeving waar burn-out geen kans krijgt.