Business Contact Facebook Twitter

5 manieren om de werkstress te lijf te gaan – holiday style

‘Ik zit nu alweer helemaal in de werkdrukte; de vakantie lijkt alweer zo lang geleden. Kon ik die ontspanning maar wat langer vasthouden.’ De snelle terugkeer van werkstress is de meest gehoorde klacht van vakantiegangers die weer aan het werk zijn. Hoe zorg je ervoor dat je de komende maanden minder last van stress en spanning? Daar heb je geen experts voor nodig, dat leer je van je ‘vakantie-zelf’.

1. Zoek licht en lucht op. Opeens zit je weer de hele dag binnen in een stoffig kantoor, en al snel ben je vergeten hoe goed het voor lichaam en geest is om buiten te zijn. Zoek af en toe bewust de buitenlucht  op. Plan in het weekend een buitenactiviteit of ga in je lunchpauze een blokje om. Gooi de ramen open! Adem de frisse lucht diep in. Mocht het stortregenen: zelfs een screensaver of bureaublad met natuurfoto schijnt  al een instanteffect op je psyche te hebben. Zijn al die foto’s van het uitzicht vanaf het terras toch nog ergens goed voor!

2. Maak ruimte in plaats van drukte. Hoe kun je ooit op nieuwe ideeën komen of je creativiteit aanboren als je altijd een gehaast gevoel hebt? We hebben het immers al-tijd druk. Daar zijn we ook zelf verantwoordelijk voor, want we cultiveren die mindset. Wie het druk heeft,  die bestaat (en is belangrijk en houdt controle).

Plan je agenda nou eens niet direct helemaal vol, maar houd bewust gaten over. Of als het dan toch moet: blok iedere werkweek twee uur om iets niet-urgents te doen waar je zin in hebt. Op het internet rondstruinen naar nieuwe ideeën, echt eens goed nadenken over een nieuw plan. Overwerk of in het weekend je mail checken moet weer een uitzondering worden, niet de standaard. Wat is er zo belangrijk dat het echt niet een paar uur kan wachten? Tijdens je vakantie bleef het ook rustig een paar dagen liggen.

3. Open je ogen. Op vakantie beheersen we de kunst van het bewust opnemen en genieten van onze omgeving een stuk beter. Wat kunnen we blij worden van mooie gebouwen, de lichtval, een tafereel op straat. Kijk af en toe weer eens met de blik van een toerist naar je omgeving.

4. Leef in het moment. Wat je morgen allemaal moet? Geen idee! Eerst maar eens focussen op vandaag. Waarom kunnen we dat op de camping wel, maar thuis niet? Probeer je niet te druk te maken om morgen, overmorgen, volgende week, volgende maand. Zet belangrijke deadlines, taken en evenementen direct in je (Outlook)agenda zodat je ze niet vergeet, en laat het daarna los. Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren, zoals een Loesje-poster het al eens mooi zei.

5. Work hard, play hard. Waarom zou je alleen op vakantie leuke dingen doen? Plan alvast een aantal leuke activiteiten in waar je je op kunt verheugen. Een concert, museumbezoek, een etentje met vrienden, mountainbiken in de duinen. Spontane acties zijn misschien nog wel het beste: een tafelvoetbalpartij op de vrijmibo, na het eten een ijsje halen.

Meer verdieping en oefening nodig? Denk dan eens aan mindfulness. Met deze verzameling technieken en praktische oefeningen leer je te schakelen tussen spanning en ontspanning en om te gaan met stress. Leestip: Mindful werken van Wibo Koole.

Heb je andere doelen voor dit najaar en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Kijk eens naar ons Back to work-stroomschema. De bijbehorende boeken zijn t/m 1 oktober verkrijgbaar met een actiekorting van 5 euro.